Antalya’nın simgesi haline gelen lezzetlerden kabak tatlısının hammaddesi Döşemealtı Balkabağı, Coğrafi İşaret Tescili’nde yeni bir aşamaya geldi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) iş birliğinde yürütülen Döşemealtı Balkabağı Coğrafi İşaret Tescil Çalışmaları kapsamında, ıslah ve tescil çalışmaları için hazırlanan numuneler Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü (BATEM) Abdullah Ünlü’ye teslim edildi.

Bilimsel Çalışmayla Genetiği Korunacak (2)

TÜRKİYE İÇİN ÖNCÜ BİR ÇALIŞMA

Döşemealtı Balkabağı’nın genetik özelliklerinin korunması, sürdürülebilir üretimin desteklenmesi ve coğrafi işaret tescil sürecinin bilimsel temele oturtulması açısından büyük önem taşıyan bu girişim, kaybolmaya yüz tutmuş ve coğrafi işaret potansiyeli taşıyan yerel ürünlerin yeniden piyasaya kazandırılması açısından öncü bir çalışma olarak yorumlandı.

Bilimsel Çalışmayla Genetiği Korunacak (1)

GENETİĞİ KORUNUP GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK

Yapılan çalışmanın, Türkiye genelinde diğer yerel ürünler için de ilham kaynağı olması bekleniyor. BATEM uzmanları, koruma altına alınan Antalya’nın ünlü bal kabağı tatlısının orjinal tohumu üzerine bilimsel çalışmalar yaparak ürünün korunup gelecek nesillere aktarılmasını ve genetiğinin korunmasını sağlamaya çalışacak.

Muhabir: HASAN YAVAŞLAR