Kaş ilçesine bağlı Yuvacık Mahallesi’nde bulunan son su değirmeni de can çekişiyor. Daha önce bölgede 4 su değirmeni bulunurken, 3’ü zamana yenilerek varlıklarını sürdüremedi. Hamit Bektaş’ın dedesinden ve babasından kalan yaklaşık 150 yıllık son su değirmeni ise adeta zamana direniyor.
SUYA ULAŞIMDA SIKINTI YAŞANIYOR
Dedesinin ve babasının işlettiği su değirmenini aktif olarak çalıştırdığını belirten değirmenin üçüncü kuşak sahibi Hamit Bektaş, çocuklarının bu işi yapmak istemediğini ve zamanla bu tesisin de yok olacağını söyledi. Değirmende karabuğday, arpa, buğday ve tarhanalık öğüttüğünü belirten Bektaş, tesisin çalışması için suya ihtiyacının olduğunu ve zaman zaman suya ulaşımda sıkıntı yaşadıkları için üretime ara vermek zorunda kaldıklarını söyledi.
KABUKLU BUĞDAY UNUNUN FAYDALARI
Su değirmeninde öğütülen buğdayın sağlık için de faydalı olduğunu belirten Bektaş, “Şehir merkezlerindeki fırınlardan alınan beyaz ekmeğin içindeki vitamin gibi değerli besinlerin neredeyse tamamının alındığı için obezite yaşanıyor. Bizim öğüttüğümüz kepekli un ise başta diz ağrıları olmak üzere mideye de çok faydalı olarak biliniyor.
Beyaz unun aksine kabuklu buğday unu tüm vücut için faydalı. Eski insanların bu kadar sağlıklı olmasının nedeni de budur” şeklinde konuştu.