Domates üreticilerinin kabusu haline gelen kahverengi virüsü tehdidi sorun olmaya devam ediyor. Ziraat Yüksek Mühendisi Serkan Kasapoğlu, 2019’da Ürdün’de raporlanan ve 2021’de ise Akdeniz Üniversitesi’nden Dr. Hakan Fidan tarafından Türkiye’de görüldüğü bildirilen virüsün üreticileri tehdit etmeyi sürdürdüğünü söyledi.

ÜRETİM TAMAMLANDIKTAN SONRA BİLE GÖRÜLÜYOR

Kahverengi Virüs (1)

Kahverengi virüs hastalığının seralarda ciddi etkiler yarattığını belirten Kasapoğlu, “Mekanik yollarla, tohumla, kasayla, iplerle bulaşabiliyor. Diğer virüslerden farkı, bitki üretimini tamamladıktan sonra bile 4. veya 5. salkımda ortaya çıkabiliyor. Bu da planlamayı alt üst ediyor” diye konuştu.

ÜRETİCİ HİJYEN KURALLARINA UYMAK ZORUNDA

Konu ile ilgili ARGE çalışması yaptıkları Anamas Tohum firması olarak virüse toleranslı çeşitler geliştirmeye çalıştıklarını belirten Ziraat Yüksek mühendisi Serkan Kasapoğlu, “Mevcut çeşitlerimiz arasında toleranslı olanlar var ve bunları Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlere ihraç ediyoruz. Ancak toleranslı çeşitler sadece belli bir noktaya kadar koruma sağlıyor. Bu nedenle üreticilerin hijyen kurallarına çok dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

HAYVANLARDAKİ ŞAPP HASTALIĞI GİBİ

Kahverengi Virüs (2)

Hasat kasalarının bile virüs taşıyabildiğini belirten Kasapoğlu, şunları söyledi: “Bulaşımı bu kadan kolay olan bir hastalıktan bahsediyoruz. Bu nedenle seralarda özel hijyen prosedürleri uyguluyoruz. Hayvanlardaki şap hastalığı neyse, bu virüs de bitkiler için o derece ciddi”.

Muhabir: HASAN YAVAŞLAR