Coğrafi İşaret başvurusu yapılan ve Döşemealtı’nda hasat şenliği düzenlenen Döşemealtı Camili Bal Kabağı’nın faydaları saymakla bitmiyor. Coğrafi işaretli Antalya Kabak Tatlısı’nın yapıldığı Döşemealtı Camili Bal Kabağı’nın hasat şenliğinde bitkinin tam bir sağlık deposu olduğunu tekrar gündeme getirdi.

Bal Kabağı (2)

A VE C VİTAMİNİ DEPOSU

Güçlü bir A vitamini kaynağı olduğu belirtilen bitki, aynı zamanda C vitamini bakımından zengin olması ile biliniyor. Cildin daha genç görünmesine yardımcı olduğu yetkililerce açıklanan bal kabağının, yüksek oranda alfa ve beta karoten içerdiğini belirtiyor. Tahin ve cevizli tatlısı meşhur olan ürünün, coğrafi işaret alması halinde markalaşarak sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya ihraç edilmesi hedefleniyor.

Bal Kabağı (1)-1

COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ İÇİN BAŞVURU YAPILDI

Antalya Valisi Hulusi Şahin’in de katıldığı Döşemealtı Camili Bal Kabağı için düzenlenen hasat şenliğinde Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zanbak ve diğer yetkililer de katılmıştı.

Bal Kabağı (1)

ÖNCE TÜRKİYE SONRA AVRUPA’YA AÇILACAK

İnsan sağlığına çok faydası bulunan Döşemealtı Camili Bal Kabağı, unutulmaya yüz tutmuş bir değer olarak biliniyordu. Ata tohumuna ulaşılan ve son yıllarda yaygın olarak yetiştirilmeye başlayan bitki, artık büyük tarlalarda yetiştirilebiliyor. Ürünün Coğrafi İşaret tescili alması halinde önce tüm Türkiye’ye, ardından da Avrupa başta olmak üzere tüm Dünyaya satılması hedefleniyor.

Muhabir: HASAN YAVAŞLAR