Glütensiz beslenme şu aralar zayıflamak isteyen birçok insanın tercih ettiği beslenme düzeninde yer alıyor. Bu durum ise akıllara sağlıklı bir kişinin glütensiz beslenmesi doğru mu sorusunu akullara getiriyor. Çölyak hastaları sağlık sorunları nedeniyle bir ömür boyu glütensiz beslenirken gluten intoleransı veya hassasiyeti olanlarda bu beslenme düzenini geçiyor. Bunun temelinde ise sağlık sorunları yatıyor. Bunun dışında herhangi bir sağlık sorunları yaşamayan kişilerin bu besleme düzenine geçmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor. Uzmanlar tamamen glüteni bırakmak yerine azaltılmasını daha doğru bir yöntem olarak görüyor. Çoğu insan ise zayıflamak uğruna glütensiz besleniyor. İlerleyen zamanlarda sağlık sorunları yaşanmaması için kişilerin doktor kontrolünden geçerek glütensiz beslenmesi gerekiyor.

Glutensiz Beslenme Tehlikeli Mi

DİKKAT EDİN BAĞIRSAK FLORASINI BOZULABİLİR

Beslenme Uzmanı Pınar Seyrek Kutdemir, bilimsel çalışmalar gereksiz yere glutenin kesilmesinin bağırsak florasını olumsuz etkileyebileceğini belirterek konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve hamura elastikiyet kazandıran bir protein grubudur. Çölyak hastalığı olan bireylerde gluten, bağışıklık sistemini tetikleyerek ince bağırsakta ciddi hasarlara yol açar. Nitekim Dünya Gastroenteroloji Örgütü’nün yayımladığı rehberlerde çölyak hastaları için yaşam boyu glutensiz diyetin tek tedavi yöntemi olduğu vurgulanır. Ancak son yıllarda çölyak ya da gluten intoleransı olmayan sağlıklı bireylerin de “daha sağlıklı hissetmek” amacıyla glutensiz beslenmeye yöneldiğini görüyoruz. Bilimsel çalışmalar gereksiz yere glutenin kesilmesinin bağırsak florasını olumsuz etkileyebileceğini ve sindirim sistemini glütene karşı daha hassas hale getirebileceğini gösteriyor. Yani, durduk yere glutensiz yaşamak düşündüğümüz kadar faydalı olmayabilir.”

Glutensiz Beslenme Nasıl Olmali

GLÜTENSİZ BESLENMEYİ KİMLER YAPMALI, NASIL YAPILMALI?

Gluteni tamamen kesmek yerine, aşırı tüketimi azaltmanın daha mantıklı olduğunu ifade eden Kutdemir, “Çölyak hastalarına ömür boyu glutensiz diyet zorunludur. Gluten intoleransı veya hassasiyeti olanlar şişkinlik, karın ağrısı, halsizlik gibi belirtiler gözlemlendiğinde hekim ve diyetisyen kontrolünde gluten kademeli olarak çıkarılmalıdır. Sağlıklı bireylerde bilimsel olarak gerek yoktur. Gluteni tamamen kesmek yerine, aşırı tüketimi azaltmak daha mantıklıdır. Glutensiz diyete geçişte en önemli adım etiket okumaktır. Çünkü sadece ekmek ve makarna değil hazır soslar, işlenmiş etler, hatta bazı ilaçlarda bile gluten bulunabilir” dedi.

Pınar Seyrek

GLÜTENSİZ BESİNLER NELERDİR?

Sağlıklı bireylerde gereksiz yere gluten kısıtlamanın bilimsel olarak tavsiye edilen bir yaklaşım olmadığını söyleyen Beslenme Uzmanı Kutdemir, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Doğal glutensiz besinler Tahıllarda pirinç, mısır, kinoa, karabuğday, protein kaynaklarında et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünlerinde süt, peynir, yoğurt (katkısız) sebze ve meyvelerde tümü doğal olarak glutensizdir. Baklagillerde ise mercimek, nohut, fasulye glütensizdir. Glutensiz beslenme, tıbbi gereklilik olduğunda hayat kurtarıcıdır. Ancak sağlıklı bireylerde gereksiz yere gluten kısıtlamak, bilimsel olarak tavsiye edilen bir yaklaşım değildir.”

Muhabir: DEMET GÖKÇE