Manavgat’ta 600 dekar alanda tropik bitik yetiştiren TropikSepeti Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Öncel, mevcut sistemde üreticinin değil aracıların para kazandığını belirterek, üreticinin ayakta kalabilmesi için çözüm önerilerini sıraladı.

ÜRETİCİ GELECEĞİNİ GÖREMİYOR

Üreticinin en büyük sıkıntısının, hasat döneminde ne kadar hasat yapacağını, hangi hastalıklarla uğraşacağını ve ürününü kaç paraya satacağını bilememesi olduğunu söyledi. 10 yıldır sektörde olduklarını ve bu konuda yeterince tecrübe kazandıklarını belirten Şevki Öncel, “Öğrendiklerimizi üreticilerle paylaşıp hangi üründen ne kadar hasat edip kaça satacağını fizibilite raporu halinde sunacağız” diye konuştu.

Şevki Öncel (2)-1

ŞU ANDA ÜRETİCİ DEĞLİ ARACI KAZANIYOR

Şu anda Türkiye’nin ithal ederek iç piyasadaki talebi karşıladığı ürünleri yetiştirdiklerini ve öncelikle iç pazarın ihtiyacını karşılayıp daha sonra ihracata yönelmek istediklerini belirten Şevki Öncel, “Dünya çiftçisi kooperatifçilikle ayakta kalıyor. Ancak Türkiye’de bu kültür yok. Bizler bu misyonu da üslenmek istiyoruz. Çiftçinin ürettiği ürünün maliyeti 1 Lira ise 1,1’e satıyor. Ancak aracı kurumlar bu üründen iki katı para kazanabiliyor. 1 yıl emek veren üretici kazanamazken, 3 gün emek harcayan aracı daha çok kazanıyor. Üstelik üretici afetler gibi etkenlere maruz kalabiliyor. Pastayı böyle paylaştırmak gerekiyor. Şu andaki sistem biraz fırsatçılığı ortaya çıkarıyor” şeklinde konuştu.

ÇOK TÜKETİLEN ÜRÜNLERE AĞIRLIK VERİLİYOR

Üretimin milli bir mesele olduğunu ve üretenlere destek vermeyi ilke edindiklerini belirten TropikSepeti Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Öncel, şunları söyledi: “Amacımız çok tüketilen ve rağbet gören ürün yetiştirmek. Biz sürekli tüketilen ürünlere kafa yoruyoruz. Muz, mango, ananas, avakado, ejder meyvesi, pasiflora gibi lezzetli ve tıbbi anlamda değerli ürünlere ağılık vermek istiyoruz. Bunların yağını, tozunu, kurutmasını, pastane ve meyve suyu fabrikalarının ihtiyaçlarını karşılayacak bir süreç hedefliyoruz”.

Muhabir: HASAN YAVAŞLAR