Yaz aylarında yaylalarda, kışın ise sahilde faaliyet gösteren arıcılara önemli uyarılar geldi. Antalya Tarım İl Müdürlüğü’nden 23 yıl önce emekli olan Uzman Veteriner Hekim Nevzat Tül, arıcılıkta doğru bilinen yanlışların olduğunu belirterek, özellikle genç arıcılara çok önemli tavsiyelerde bulundu.
REKOLTEYİ ARTIRMAK MÜMKÜN
Arıcılığın ciddi bir iş kolu olduğunu belirten Nevzat Tül, Türkiye’nin üretilen arı ürünleri konusunda Dünyada ilk 3 içinde olduğunu belirterek, “Çok daha iyi noktalarda olmamız gerekiyor. Sıralama olarak iyiyiz ancak rekolteyi artırmamız gerekiyor. Kovan başına alınan bal miktarı 10 kilo iken bunu 30 kiloya çıkarmak mümkün” şeklinde konuştu.
ATIKLAR BERTARAF EDİLMELİ
Arıcılıkta atıkların değerlendirilmesi gerektiğini belirten Nevzat Tül, “Arıcılarımızın bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Organik ve organik olmayan atıklar iyi değerlendirilmeli. Bal yapımında kullanılan mumlar mutlaka biriktirilmeli. Bunlar dönüşüme girmesi halinde ham petek olarak değerlendiriliyor. Aynı şekilde kovanlarda kullanılan plastik ürünler oluyor. Bunlar kaynatılıp eritilerek, hazır mum üreticilerine hammadde oluyor. Bu atıklar geri dönüşüm ile ekonomiye kazandırılamaması halinde çevre kirliliğine neden oluyoruz” ifadelerini kullandı.
DİKKAT EDİLMEZSE ARICILAR BATIYOR
Hasta veya uygun görülmeyen peteklerin doğaya atıldığını, bu durumun da diğer hayvanların hastalanmasına neden olduğunu belirten Nevzat Tül, şunları söyledi: “Bakterili bir atığı doğaya attığımız zaman, diğer kovanlardan gelen arılar, hastalıklı maddeleri sağlıklı kovana taşıyor. Bu nedenle arılar bir yerden başka yere göç edilirken, kovanların kaldırıldığı yerler temizlenmeli.Bunlara dikkat edilememesi halinde bazı arıcılar tüm arılarını kaybederek batabiliyor. Bazı arıcılar ne kadar su ihtiyacı olduğunu dahi bilmiyor. Buharlaşmanın da etkisi ile arının su ihtiyacı çok oluyor ve bunu karşılamamız gerekiyor”.