Yazın sıcak günlerinin ardından gelen serinlikle birlikte denizler bereketleniyor, balık tezgahları çeşitleniyor. Balık avı yasaklarının sona ermesiyle birlikte tezgâhlarda bolca görmeye başlayacağınız bu lezzetli deniz ürünlerin ve hangi balıkların bu ayda yenilebileceği vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki, Eylül ayında hangi balıklar yenilir? İşte ayrıntılar...
EYLÜL AYININ POPÜLER BALIKLARI
Bu ayda tezgâhlarda ve sofralarımızda en sık göreceğimiz lezzetli balıklar şu şekildedir;
PALAMUT
Eylül ayının en gözde balığıdır. Eylül ayında sürekli avlanan balık, tutmaya başladığı için tadı zenginleşir.
ÇİNGENE PALAMUDU
Palamutun küçüğü olan bu balık çeşidi eylül ayında tezgahlarda çokça bulunur. Etli yapısıyla tavada ya da ızgarada pişirmek için idealdir daha ekonomik olduğu için sofralarda sıkça tercih edilir.
ÇİNEKOP
Lüferin küçük boyu olan çinekop bu ayda sıkça avlanan balıklar arasındadır ve özellikle tavada sevilen bir balık türüdür.
KOFANA
Lüferin irisi olan kofana Eylül'de av yasağının kalkmasıyla birlikte yakalanmaya başlandı. Etli ve doyurucu olan balık, ızgara veya fırında dilimlemek pişirildiğinde oldukça lezzetli olur.
SARDALYA
Omega 3 açısından zengin olan balık, eylül ayında ortaya çıkar. Izgara, fırın veya buğulama ile yapılır.
HAMSİ
Karadeniz'in simgesi olan hamsi Eylül ayında görülmeye başlar. Henüz tam yağlanmamış olsa da tava ve pilav yapımına çok uygundur.
İSTAVRİT
Dört mevsimde de bulunabilen balık Eylül ayında daha çok bollaşır. Kızartması en çok tercih edilen pişirme yöntemidir.
TEKİR BALIĞI
Küçük boyutlu, pembe kırmızı renklere sahip olan bir balıktır. Eylül ayında bereketli çıkar.
BARBUN
Tekir balığına benzeyen kırmızı renkte sahip lezzetli bir balıktır.
İZMARİT BALIĞI
Eylül ayında özellikle Ege ve Marmara'da bolca görülür. Yumuşak, beyaz etli yapısıyla dikkat çeker.
KIRLANGIÇ BALIĞI
Eylülde taze olarak avlanan Kırlangıç balığı, aromatik tadıyla balık çorbalarının başrolüdür.
KOLYOZ
Eylül ayında tezgahlarda görünmeye başlayan Kolyoz, ızgara ve fırında pişirilebilir.
KILIÇ BALIĞI
Eylül ayında, Akdeniz ve Ege kıyılarında avlanır. Kırmızı ete yakın dokusu sayesinde ızgarada dilimler halinde pişirilir.
BALIK SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Balık alırken tazeliğine dikkat etmek önemlidir. Gözlerinin parlak ve saydam olması solungaçların canlı kırmızı renkte olması ve derisinin parlak olması tazelik göstergelerindendir.