Son aylarda Antalya’nın bazı ilçelerinde baş gösteren ŞAP hastalığı, hayvan sağlığını tekrar gündeme getirdi. Tarım İl Müdürlüğü tarafından aşılama ve karantina çalışmaları yapılırken, hayvanlarda en çok ölüme neden olan hastalıklardan Şarbon hastalığı da tekrar gündeme geldi.
ÇOBAN ÇIBANI VE KARA KABARCIK OLARAK BİLİNİYOR
Veteriner Hekim Doç. Dr. Cemalettin Ayvazoğlu, şarbon hastalığının, insanlardan hayvanlara, hayvanlardan da insanlara geçebildiğini belirterek, daha çok ot yiyen hayvanlardan insanlara geçen bir hastalık çeşidi olduğunu söyledi. Türkiye’de ‘çoban çıbanı’ veya ‘kara kabarcık’ isimleriyle de bilinen hastalığın, ölümlere ve ekonomik kayıplara neden olduğunu belirten Ayvazoğlu, hastalıktan korunma yöntemlerini anlattı.
EN ÖNEMLİ KORUNMA YÖNTEMİ, AŞI
Şarbon hastalığının hayvanlar için henüz tedavisinin gelişmediğini belirten Ayvazoğlu, “Şu anda hastalıktan korunma dışında çaremiz yok. Bu yolla ölen hayvanlar 2 metre derinliğe gömülüp üzeri kireçlenerek kaybedilmeli. Bu hastalıktan en önemli korunma yöntemi aşı. Hasta ve şüpheli hayvanların kesilmesi ve etinin tüketilmesi kesinlikle yasaktır” diye konuştu.
EN ÇOK SİNDİRİM YOLUYLA BULAŞIYOR
Şarbon hastalığının en çok sindirim yoluyla bulaştığına işaret eden Doç. Dr. Cemalettin Ayvazoğlu, şunları söyledi: “Sindirim yolu ile bulaş, enfekte etlerin yenmesi ile oluşuyor. Hayvanların etlerini keserken, elimizde oluşacak en küçük bir çizik bile insanlara hastalığı bulaştırıyor. Diğer bulaşma yolları solunum ve deri yoluyla oluyor”.
AŞI, DEZENFEKTE VE KİREÇLEME
Şarbon hastalığının önüne geçmek için çiftliklerde alınması gereken önlemleri de anlatan Cemalettin Ayvazoğlu, konu ile ilgili şunları söyledi: “Sadece şarbon değil tüm hastalıklar için, dışarıdan getirilen bir hayvanın, ahıra alınmadan önce 15 gün başka bir alanda tutulmasını öneriyoruz. Meralara çıkan hayvanların tamamının aşılanması gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü’nün belirlediği tüm aşıların standart olarak yapılması şart. Aşı yaptırılmadığı takdirde hayvanın hasta olma ihtimali her zaman çok yüksek. Bunun dışında ahırların dezenfekte edilmeli, hayvanlar meraya çıktığında yerlere kireç atılması çözüm olabilir. Bu yöntemlerde sadece şarbon değil, tüm hastalıkların önüne geçilebilir”.