Tarım Orman İl Müdürlüğü ile Antalya Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Akdeniz Bölgesi Keçi Çalıştayı, kent merkezindeki bir otelde gerçekleştirildi. Toplantıya, Hatay’dan Muğla’ya kadar Toroslar’da keçi yetiştiriciliği yapılan illerden geniş katılım oldu. Çalıştaya, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Ziraat mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali Top, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, sektör temsilcileri katıldı.

Torosların Sahibi (5)

30 YILDA KEÇ İNÜFUSU YARIYA DÜŞTÜ

Antalya Tarım Konseyi ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Dünya keçi varlığının 2024 yılı itibarıyla 1,1 milyara ulaştığını belirterek, Türkiye’nin 10,8 milyon baş keçi ile dünyada 20. Sırada olduğunu hatırlattı. Son 30 yılda Türkiye’nin keçi varlığı yüzde 19 oranında artarken, Antalya’da aynı dönemde keçi varlığının yarısını kaybettiğini belirten Çandır, “Buna rağmen 628 bin baş keçi varlığımızla hala ülke genelinde ikinci sırada yer alıyoruz” diye konuştu.

Torosların Sahibi (4)

KEÇİ ETİ VE SÜTÜNÜ DAHA ÇOK TÜKETMELİYİZ

Türkiye’de 2024 yılı kırmızı et üretiminin yüzde 70,4’ü sığır, yüzde 24,2’si koyun ve yaklaşık 100 bin ton ile yüzde 4,7’si keçi etinden sağlandığını belirten Çandır, “Ülkemizde 2024 yılında üretilen 22,5 milyon ton çiğ sütün yalnızca yüzde 2,1’i keçi sütünden elde edilmiştir. Keçi sütü üretiminde son yıllarda düşüş gösterse de Antalya 24 bin ton üretim ile öne çıkmakta ve kentimizde çiğ süt üretiminin yaklaşık %11’i keçiden elde edilmektedir” şeklinde konuştu.

KEÇİLERİN UZAKLAŞTIĞI ORMANLARIN DURUMU

Et ithal eden Türkiye’de keçi etinin, kırmızı etin en ulaşılabilir alternatifi olduğuna işaret eden ATB Başkanı Ali Çandır, şunları söyledi: “Hem üretici için maliyeti düşük hem tüketici için sağlıklı ve uygun fiyatlı bir seçenektir. Yani bu işin kazananı hem köylümüz, hem şehrimiz hem de soframız olacaktır. Yıllardır keçiyi ağaçlara zarar verdiği gerekçesiyle ormanlarımızdan uzak tuttuk, sonuçlarını ise en ağır şekilde hep birlikte yaşadık. Oysa planlı ve kontrollü otlatılan keçiler, ormana zarar vermek bir yana, makiyi kontrol ediyor, yangın riskini azaltıyor, doğayla uyum içinde yaşıyor”.

Torosların Sahibi (2)

KEÇİ ETİNİ MARKALAŞTIRMALIYIZ

Avrupa’da keçi eti ve sütüne ciddi talep olduğunu belirten Ali Çandır, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eğer biz ürünlerimizi doğru etiketler, coğrafi işaretlerle tesciller, uluslararası pazarlarda tanıtır ve modern yöntemlerle pazarlarsak keçimiz, dünya sofralarında hak ettiği yeri bulur. Böylece hem kültürümüzü yaşatır, hem üreticimize yeni kapılar açar, hem de gençlerimizi bu alana yönlendirebiliriz. Burada önemli başka bir başlığa daha dikkat çekmek istiyorum, çobanlarımız. Çünkü çoban olmadan keçi olmaz. Çobanların emeğini korumak, onlara sosyal güvence sağlamak ve mesleğin itibarını yükseltmek, hepimizin ortak sorumluluğudur”.

KEÇİ VARLIĞI, ÜLKE NÜFUSUNA EŞİTLENMELİ

Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal ise bitkisel üretimin merkezi olan Antalya’nın, keçi varlığı açısından Türkiye ikincisi olduğunu belirterek, “Beslenme ve tüketim alışkanlığını, bazı senaryolarla değiştirmeye çalışan süreç kısmen başarılı oldu. Benim kendi evimde bile küçükbaş hayvan etine karşı olumsuz bir algı var. Toplumun tüketim alışkanlığı değiştirildi. Üretim planlaması sürecinde, su tüketimi minimum seviyede olan keçiyi hep ihmal ettik. Bu çalıştay ile inşallah küçükbaş hayvancılığımızı geliştiririz. Hedefimiz, şu anda 55 milyon civarında olan keçi varlığını Türkiye’nin insan nüfusuna eş olması yönünde” ifadelerini kullandı.

Torosların Sahibi (3)

ERKAL, BAKANLIĞIN DESTEKLERİNİ ANLATTI

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Erkan Alkan ise bakanlık olarak hayvan yetiştiriciliğine verdikleri destekleri anlattı. Türkiye’de 58 milyon küçükbaş hayvan varlığı olduğunu belirten Erkal, “Bunun 11 milyonu keçi. 2024’te 5 milyon keçi kesildi. Koyun eti tüketimi kişi başına 7,1 kilo iken keçi eti 1,1 kiloya düştü. Ülkemizde süt üretiminin 482 bin tonu keçi sütü. Bu da toplam süt üretiminin 1,1’ine tekabül ediyor. Keçi eti ve sütü çok değerli ve artması gerekiyor. Özellikle karkas veriminin artması gerekiyor. Hayvancılığa bakanlık olarak destekler veriyoruz. Çobanlarla ilgili sıkıntı oluyor, 2024’te 36 Bin Lira olan çoban desteği şu anda 81 Bin Liraya yükseltildi” şeklinde konuştu.

Torosların Sahibi (6)

OĞLAK ETİ VE KIL KEÇİSİ

Konuşmaların ardından konusundan uzman isimler, katılımcılara sunum yaptı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nden Prof. Mustafa Saatçioğlu, “Niş ürün olarak oğlak eti” konulu, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nden Prof. Dr. Mahmut Keskin, “Organik Üretim Açısından Kıl Keçisi Yetiştiriciliği” balıklı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı ve Hayvan Besleme Bölümü’nden Doç.Dr. Aykut Asım Akbaş “Teke Yönetisned TEK’e olmak” başlıklı sunum yaptı.

Torosların Sahibi (1)

UZMANLAR SUNUM YAPTI

Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Arsoy, “Keçi ve Keçi Ürünlerinde Katma Değerli Üretim: Sağlıklı Ekolojik Yetiştiricilikten Pazara Yolculuk” başlıklı, 7 Mehmet Restoran Şefi ve Sahibi Mehmet Akdağ, “Türk Mutfağında Keçi, Keçi Sütü ve Ürünleri” konulu, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Görevlisi Firdevs Korkmaz’ın “Muz Yalancı Gövde Sılajı” sunumunun ardından, Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi’nden Dr. Deniz İlaslan, “Antalya Çoban Haritası” sunumu gerçekleştirdi.

Muhabir: HASAN YAVAŞLAR