TÜİK verilerine göre, 2020-2023 yıllarında kırmızı et üretimi yaklaşık yüzde 22 artışla 2 milyon ton sınırını geçti. Ancak 2024’te bu rakam yüzde 11,7 oranında gerileyerek 2 milyon 105 bin 895 tona indi. Sektör temsilcileri, 2025 için de düşüş olasılığını değerlendirirken ithalat bağımlılığının artabileceğine işaret etti.

Et Üretim Düsüs

İSTİKRARLI BÜYÜME DÖNEMİ: 2020-2023

İncelenen dönemin başlangıcı olan 2020 yılında kırmızı et üretimi 1 milyon 785 bin 952 ton olarak kaydedildi. Bu yılla birlikte başlayan ve 2023’e kadar süren süreç, sektörde istikrarlı bir büyüme trendine işaret etti.

2021 yılında üretim, bir önceki yıla göre yaklaşık %9,3 artarak 1 milyon 952 bin 38 tona ulaştı. 2022 yılı, kırmızı et üretiminde önemli bir sıçramaya sahne oldu. Üretim, %12,3 gibi yüksek bir artışla 2 milyon 191 bin 625 tona çıktı. 2023 yılında ise bu yükseliş devam etti ve %8,8 artışla 2 milyon 384 bin 47 tona ulaşarak son yılların en yüksek üretim miktarı kaydedildi.

Et Üretim

ANİ DÜŞÜŞ KAYDEDİLDİ: 2024

Dört yıl süren artış serisinin ardından, 2024 yılında kırmızı et üretiminde önemli bir gerileme yaşandı. TÜİK verilerine göre, 2024 yılında toplam kırmızı et üretimi bir önceki yıla göre %11,7 azalarak 2 milyon 105 bin 895 tona düştü.

Et Üretimindeki Düsüs

2024 yılındaki düşüşe rağmen, kırmızı et üretimindeki en büyük payı koruyan tür sığır eti oldu. Aynı yıl toplam kırmızı et üretiminin yaklaşık %70,4’ünü sığır eti, %24,2’sini koyun eti ve geri kalanını keçi ile manda eti oluşturdu.

Muhabir: BADE ÖNDER