Milas ilçesinde, zeytinciliği geliştirmek, zeytinyağını tanıtmak ve üreticileri bilinçlendirmek amacıyla 7-9 Kasım tarihleri arasında 11. Uluslararası Milas Zeytin Hasat Şenliği düzenlendi. Milas'taki 2 bin 500 yıllık Hekatomnos Mezar Anıtı'ndan başlayan kortej yürüyüşü, bando eşliğinde gerçekleştirildi. Renkli görüntülere sahne olan yürüyüşte halk oyunları ekipleri de gösteri sundu. Üç gün süren şenlik kapsamında zeytin ve zeytinyağı temalı çeşitli etkinlikler düzenlendi. Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescilli Milas zeytinyağı, şenliğe katılan ziyaretçilere tattırıldı. Etkinliklerin bir bölümü, zeytin ağaçlarıyla çevrili Euromos Antik Kenti'nde gerçekleştirildi. Burada zeytinler imece usulüyle erken hasat edilerek plastik kasalara konuldu, ardından fabrikaya götürülüp soğuk sıkım yöntemiyle zeytinyağına dönüştürüldü. Elde edilen taze zeytinyağı bardaklarda servis edilerek tadım yapıldı. Şenlik kapsamında ayrıca mahalleler arası zeytinyağlı yemek yarışması düzenlendi. Şefler, sergilenen yemekleri tadarak puanladı. Dereceye giren yarışmacılar ödüllendirildi.

U L U S L A R A R A S I M I L A S Z E Y T I N H A S A T S E N L I G I 1008222 299092

'MİLAS İÇİN BÜYÜK BİR GURUR KAYNAĞI'

Atapark'ta düzenlenen açılış töreni, protokol konuşmalarıyla başladı. Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, “Türkiye'nin ilk Avrupa Birliği coğrafi işareti sahibi zeytinyağı olma özelliğini taşıyan Milas Zeytinyağı ve Milas Yağlı Zeytini'mizi tanıtmak ve hasadın bereketini hep birlikte paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Milas zeytini ve zeytinyağı, kalitesi ve lezzetiyle adını tüm dünyaya duyurmuş önemli bir markamızdır. Ayrıca ilçemize ait toplam 14 farklı ürünün coğrafi işaret tescilinin alınmış olması, Milas için büyük bir gurur kaynağıdır. Muğla'mız, 156 bin 238 tonluk üretimiyle ülkemizin zeytinyağı üretiminde sekizinci sıradadır. İlimizdeki 2 milyon dekar tarım alanının yüzde 50'sine karşılık gelen 996 bin 99 dekarı zeytinliktir. Bunun da İl Tarım Müdürümüzün de belirttiği gibi yüzde 52'si Milas'tadır. 2020 yılı verilerine göre 17 milyon olan zeytin ağacı sayımız bugün 20 milyonun üzerine çıkmıştır. Bu ağaçların yüzde 70'ini Memecik, kalanını ise Gemlik ve Edremit çeşitleri oluşturmaktadır. Son üç yılda Milas genelinde gerçekleşen 168 bin 842 tonluk zeytin üretimi, Muğla genelinin yüzde 40'ını oluşturmakta olup 67 bin 380 tonluk üretimiyle Milas önemli bir paya sahiptir. Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında 2006-2024 yılları arasında 9 yeni yatırım, 4 tamamlama, 5 kapasite artırma ve 21 teknoloji yenileme projesi olmak üzere toplam 39 projeye hibe ödemesi yapılmış, bu sayede yüzlerce kişiye istihdam sağlanmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Milli ekonomimizin temeli tarımdır' sözleri, zeytinin ve ziraatin milletimiz için ne kadar önemli olduğunu açıkça göstermektedir. Zeytin hasadı emek ve sabır gerektiren bir iştir. Bu vesileyle tüm çiftçilerimize ve zeytin üreticilerimize teşekkür ediyor, emeğiyle toprağı bereketlendiren sizleri saygıyla selamlıyorum" dedi.

U L U S L A R A R A S I M I L A S Z E Y T I N H A S A T S E N L I G I 1008198 299092

MİLAS KADİM BİR ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI KENTİ'

Muğlalılar ve Milaslılar için zeytinyağının çok şey ifade ettiğini dile getiren Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, "Milas 3 bin 200 yıllık zeytin ağaçlarına ev sahipliği yapan çok kadim bir zeytin kenti. Bu nedenle zeytinyağı olmadan yaşayamayan bir bölge" dedi. Böke, zeytinyağının sadece geçim sağlamadığını yöre insanı için zeytinyağının temel besin kaynağı olduğunu belirtip, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm samimiyetimle. Milas zeytinyağını sağlık adına kullanılmasını tavsiye ediyorum. Polifenol değerleriyle inanılmaz sağlıklı olmasını yanında lezzetli bir yağ zeytinyağımız. Aynı zamanda Türkiye'de Avrupa Birliği coğrafi işaretine sahip ilk zeytinyağı."

U L U S L A R A R A S I M I L A S Z E Y T I N H A S A T S E N L I G I 1008201 299092

'30 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDE YATIRIM DESTEĞİ'

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, “Bundan 11 yıl önce teknik ekip arkadaşlarımızın fikirleriyle temelleri atılan bu etkinliğin bugün uluslararası bir düzeye ulaşmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. İlçemizden çıkan zeytinyağları, Amerika ve Avrupa'da 'double gold' olarak nitelendirilen uluslararası ödüllerle tescillenmiş durumda. Bakanlığımız ve Valiliğimizin öncülüğünde, sadece üretime değil, eğitim ve kaliteye de büyük önem veriyoruz. Son 5 yılda 9 bin üreticimize doğrudan eğitim verdik, toplamda 148 bin üreticiye ulaştık. Milas'taki 116 zeytinyağı fabrikası da dahil olmak üzere tesislerimizin hijyen ve kalite standartlarını yükseltmek için yüzde 50 hibeli destek programlarıyla 30 milyon liranın üzerinde yatırım desteği sağladık. Ayrıca organik tarım ve iyi tarım uygulamaları kapsamında her yıl yaklaşık 7 milyon liralık destek veriyoruz. Bu destekler sayesinde üretimimiz artarken, kalite ve verimlilikte de gözle görülür bir ilerleme kaydedildi. 11 yıl önce başlattığımız bu hasat şenliğiyle birlikte 'Zeytinin Kaliteli Yolculuğu' yarışmalarıyla farkındalık oluşturduk. Güney Ege Kalkınma Ajansı iş birliğiyle yürüttüğümüz markalaşma projeleriyle üreticilerimizin katma değerli ve markalı ürünler ortaya koymalarını teşvik ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu çalışmalarımız kararlılıkla sürecektir" dedi.

İLÇENİN DEĞERLERİN TANITILMASI AÇISINDAN ÇOK DEĞERLİ

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, Milas'ın tarihi ve kültürel yönünün yanı sıra zeytin, zeytinyağı başta olmak üzere tarımsal ürünleriyle de iddialı olduğunu belirtti. Zeytin hasat şenliğinin üreticilerin, tüketicilerin bilinçlendirilmesinde ve ilçenin değerlerin tanıtılması açısından çok değerli olduğunu söyleyen Topuz, üreticileri, tarımsal üretimi desteklemeye, kentin tarihi dokusuna, asırlık zeytin ağaçlarına sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi.

U L U S L A R A R A S I M I L A S Z E Y T I N H A S A T S E N L I G I 1008200 299092

'HEPSİ ALTIN MADALYA ALDI'

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer ise Milas'ta 80 fabrika ve 103 tane zeytinyağı markası olduğunu söyledi.

Özer, "Bu çok önemli bir olay ve firmalarımız Amerika, Kanada, Japonya belgeli. Bunların hepsi altın madalya aldı. Yarışmalara katıldılar. Daha düne kadar 7-8 yıl önce böyle bir şey yoktu ve şimdi artık açıkta değil şişe üzerine renkli şişelerde yapıyoruz. Herkes artık Milas'ın zeytinyağının kaliteli olduğuna inandı. Memecik zeytini bugün gerçekten çok kaliteli. Polifenolü yüksek, antioksidan özelliği var. Fenolleri var. Bana göre bir ilaç" açıklamalarında bulundu.

'TURİSTLER TÜRK MUTFAĞINDAN YEMEK YEMEK İSTİYOR'

Zeytinyağlı Yöresel Yemekler Yarışması jürisinde yer alan Şef Adnan Şentürk, Milas mutfağının zenginliğinden bahsederek, bu değerlerin gastronomi turizmine kazandırılması gerektiğini söyledi. Otellerde yabancı turistlerin Türk mutfağından yemek yemek istediğini belirten Şentürk, "Biz internationel mutfaklar yapıyoruz ama artık son yıllarda yabancı misafirler Türk mutfağından yemek yemek istiyorlar. Ondan dolayı bizim yöresel mutfaklarımızın ön plana çıkması çok önemli. Milas'ta da zeytinyağıyla yapılan yemekler çeşitli ve gerçekten arka planda kalmış çok özel yemeklerimiz var. Biz her yıl yaptığımız yöresel yemek yarışmasıyla ön plana çıkarıyoruz. Vekilharç, keşkek önemli, sarellemiz var. Bunlar çok güzel yemekler. İnşallah başka yörelerde de bu şekilde yöresel yemek yarışmaları düzenlenir. Türk mutfağımız ön plana çıkar. Bizde bu yemekleri otellerimizde kullanmaya başlarız" diye konuştu.

Kaynak: DHA