2024 yılında 35 Bin 694 ton avokadonun üretildiği Antalya, Türkiye’nin en çok avokado üreten ili olmuştu. Hasat zamanı gelen üründe, bu yıl çiçek döneminde yaşanan don felaketi nedeni ile rekoltenin yarı yarıya düşmesi bekleniyor.

Avokado (2)-2

KAYIP YÜZDE 50’Yİ BULDU

Avokado hasadının başladığı Antalya’nın doğu ilçelerinde rekoltede yüzde 50 kayıp olduğu tahmin ediliyor. Alanya, Manavgat ve Gazipaşa’da üretilen tropikal meyvenin çiçek döneminde yaşanan don felaketi nedeni ile üründe yarı yarıya azalma olduğu tahmin ediliyor.

Hilmi Sevilgen

EN ÇOK ANTALYA’DA ÜRETİLİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre 2024 yılında 35 Bin 694 ton avokado üreterek Türkiye’de bu kulvarda birinci ile olan Antalya’da, bu sezon 15-20 bin ton avokado bekleniyor. Ağaçlar çiçekte iken Nisan ayında yaşanan don felaketi nedeni ile çiçeklerin yarısının kuruduğunu belirten Alanya Avokado Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, yaşadıkları olumsuzluğa rağmen mevcut ürünleri en iyi şekilde toplayarak tüketici ile buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Avokado (3)-2

ZAMANINDA TOPLAMA UYARISI

Avokado ile ilgili son yıllarda yaptıkları tüm uyarılara rağmen, ürünün erken toplanmasının önüne geçemediklerini belirten Hilmi Sevilgen, “Avokadonun türüne göre hasat zamanı değişiyor. 1 Ağustos’tan önce hiçbir avokado türünün toplanmaması gerektiğini defalarca açıkladık. Bazı türler 15 Ağustos’tan önce toplanmamalıydı. Ancak Temmuz ayında bile pazarlarda yeni toplanmış avokado gördük. Daha çok para kazanmak için yapılan zamansız hasat, ürünün kalitesini bozduğu için tüketiciyi de mağdur etti” diye konuştu.

Muhabir: HASAN YAVAŞLAR