Antalya Valisi Hulusi Şahin’in başlattığı Cağrafi İşaret Seferberliği kapsamında, Alanya Kaymakamlığı tarafından Alanya Kuru Patlıcan Taratoru için tescil başvurusu yapıldı. Alanya sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan kuru patlıcan taratoru, tescil alması halinde yerel bir marka olarak daha çok tanınırlığa kavuşacak.
COĞRAFİ İŞARETLE MARKALAŞACAK
Alanya’nın bazı restoranlarında müşterilere sunulan kuru patlıcan taratorunun, tescil alması halinde daha çok noktada beğeniye sunulması bekleniyor. Alanya tarihinde önemli bir yere sahip olan kuru patlıcan taratoru lezzetinin gelecek nesillere aktarılması için Coğrafi İşaret Tescili’nin önemli olduğu belirtiliyor.

KURU PATLICAN TARATORUNUN YAPILIŞI
Kuru patlıcanlar kaynamakta olan suya atılır ve yumuşayana kadar haşlanır. Diğer bir tencerede yemeklik doğranan soğanlar zeytinyağı ile kavrulur. Haşlanan patlıcanların suyu süzülür ve soğanın kavrulduğu tencereye eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Kavrulduktan sonra ocaktan alınır.

TARATORUN YAPIMI
Cevizler havanda yağı çıkana kadar dövülür. Dövülen cevizler bir kaba alınır ve su ile karıştırılır. Koyu kıvamlı tarator elde etmek istenirse su miktarı az tutulabilir. Ardından sarımsak havan yardımı ile dövülür, limon suyu sıkılır. Sarımsak, limon, tuz suda iyice ezilmiş cevizin üzerine eklenir. Hazırlanan Tarator kavrulan ve soğuyan patlıcanların üzerine dökülür.
PATLICANLARI ‘YIKAMAYIN’ UYARISI
Kuru patlıcanlar haşlamadan önce yıkanmamalıdır, eğer yıkanırsa pişmeyebilir. Cevizlerin kararmaması için hazırlanan taratora limon suyu servisten hemen önce eklenmelidir. 250 gr kuru patlıcan 4 adet orta boy soğan. Dövme işlemi için robot da kullanılabilir. 1 su bardağı zeytinyağı 2 adet orta boy limon 2 su bardağı ceviz içi 2 su bardağı ılık su 4 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı tuz.


