Coğrafi İşaret Tescili alan Manavgat Susamı, yurtiçi ve dışında büyük ilgi görüyor. Japonlar tarafından “Altın Susam” olarak adlandırılan ürün, tarihi Osmanlı’nın ilk yıllarına dayanıyor ve başta Hollanda olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor. Tadı, rengi, kokusu ve kıvamı ile diğer susamlardan rahatlıkla ayırt edilebilen Manavgat Susamı, ithal susamlara göre çok daha kaliteli olarak ön plana çıkıyor.

Susam (2)-1

TARİHİ 1400’LÜ YILLARA DAYANIYOR

Manavgat’ta susam ticareti ile uğraşan İş insanı Mustafa Yazar, Coğrafi İşaretin alınması ile ticaret hacimlerinin genişlediğini belirtti. Dünyada kalite olarak ilk sırada olduklarını belirten Yazan, Manavgat Susamı’nı, diğer bölgelerde yetişen susamlardan ayıran en önemli özelliğin, Manavgat’ın ikliminde yetişmesi ve geninin bozulmaması olduğunu belirtti. Yazan, “Yüzyıllardır eski tohumlardan üretilerek günümüze kadar gelmiş. Geniyle hiçbir şekilde oynama yok. Osmanlı saraylarına bile Manavgat’tan gittiği belirtiliyor. Kaynaklar susamın tarihini 1400’lü yıllar olarak gösteriyor ancak daha eski olduğunu sanıyoruz” dedi.

Susam (3)-1

İTHAL SUSAMDAN DAHA KALİTELİ VE PAHALI

Ürettikleri susamdan yapılan yöresel tahin, helva, simitlik, pastalık susam olarak otellere gönderdiklerini belirten Mustafa Yazan, ekonomik dalgalanmalar nedeni ile girdilerin yüksek olduğuna ifade ederek, “Yurtdışından gelen susamın fiyatından biraz daha yüksek. Ancak kalite olarak bunu hak ediyor. Ürün satılırken Manavgat Susamı olduğu bilinse bu sorun ortadan kalkar ama bazı tüketiciler ‘tahin tahindir’ diyor. Bu bilinci aşılamamız gerekiyor” diye konuştu.

Mustafa Yazan

MANAVGAT TAHİNİNİN FARKI

Tüketicide Manavgat susamı bilinci oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Yazan, “Tüketiciler başka bir tahinden 3 kilo alacağına, Manavgat tahininden yarım kilo alsa daha doğal ve kaliteli bir ürün tüketmiş olur. Manavgat tahini farklıdır, çifte kavrulmuştur. Rengi susamın rengine yakındır. Manavgat’ta 1 dönümden 100-150 kilo susam alınabilir. Susam üç ayda olgunlaşan ürün olduğu için ikinci bir ürün olarak yetişebiliyor. Buğday hasatından sonra bile ekilebilir” şeklinde konuştu.

Muhabir: HASAN YAVAŞLAR