Muzun su tüketimi fazla olduğu için üretimde kısıtlamaya gidildiği yönündeki bilgilerin doğru olmadığını belirten Ziraat Mühendisi Ali Acar, bu algının yanlış olduğunu belirtti. Türkiye’nin 1,3 Milyon ton muz tükettiğini, bunun 1 milyon tonunun Türkiye’nin ürettiğini belirten Acar, daha fazla üretime gerek kalmadığını söyledi.

MUZUN YERİNİ BLUEBERRY ALDI
Şu anda muz üretiminde teşvik verilmediğini belirten Ali Acar, “Antalya bölgesi için daha önce muza verilen teşvikler, şu anda blueberryye veriliyor. Doyuma ulaşıldığı zaman bu ürüne verilen teşvikler de azalacaktır. Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği’nde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Antalya için muz üretimini önermediğini hatırlatan Ali Acar, bunun arz-talep dengesi için yapıldığını hatırlattı.

İÇ PİYASADA ARZ-TALEP DENGESİ OTURDU
Muzda arz-talep dengesi oturması nedeni ile muz serası yapımının durağanlaştığını belirten Acar, “7 yıl önce Türkiye’de 20 bin dekarda muz üretimi yapılıyordu ve 1 milyon ton muz tüketiliyordu. Bunun tamamı yurt dışından ihraç ediliyordu. Şu anda Adana’dan Balıkesir’e kadar, iç bölgelerde de toplam 120 bin dekar alanda üretim yapılıyor ve i piyasadaki ihtiyacın tamamını karşılıyor.





