Hayvancılık sektörünün en önemli gider kalemi olarak bilinen yem için, alternatif bir ürün geliştirildi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Firdevs Korkmaz Turgut, muz üretiminin yaygın olduğu Antalya’da, muz atıklarından yem ihtiyacının karşılanabileceğini açıkladı.
ARTIK MUZ SİLAJI DA ÜRETİLİYOR
Su kaynakları ve yağışların azaldığı, toprağın su tutma özelliğine kaybettiği, meralar ve otlak alanlarda ciddi azalmaların yaşandığı günümüzde, meralarda da ot kalmadığını belirten Firdevs Korkmaz Turgut, yıllarca mısır, fiğ, arpa ve yonca silajı ile hayvanlara yem temin edildiğini, artık muzdan da silaj yapılabildiğini belirtti.
1 TON MUZDAN 4 TON ATIK ÇIKIYOR
Yem fiyatlarının yüksek olduğu bir ortamda, bedava yem temin etmenin ayrıntılarını aktaran Turgut, “Akdeniz Bölgesi’nde muz yaygın olarak üretiliyor. Bir ton muz üretmek için yanında 4 ton atık üretiliyor. Yaprak, saplar, yalancı gövde kısmı diye bildiğimiz bölümler atık sınıfına giriyor. Bu atıklar çok verimli hayvan yemi olarak kullanılabiliyor” diye konuştu.
SU, VİTAMİN VE MİNERAL OLARAK ZENGİN
Muz atıklarının çok çabuk kararması nedeni ile depolamada sıkıntı olabileceğini belirten Turgut, “Muz atıkları silaj olarak saklandığı zaman verimi artıyor. Su, vitamin ve mineral olarak çok zengin ancak protein olarak biraz zayıf olduğu için yanına biraz kepek ilavesi ile proteini de yükseltilebiliyor. Hayvanın su ihtiyacını tamamen karşılayamaz ancak ihtiyacının bir kısmını karşılayacaktır. Silajlar doğru bir şekilde yapılabilirse, yem ve mera sorununun önemli bir kısmına çare olacaktır. Hayvancılıkta maliyetin yüzde 75’ini yem oluşturur ve muz silajı ile bu masraf en aza indirilebilir.” ifadelerini kullandı.
MUZ SLAJININ YAPIMI
1 hektar muz bahçesinden yaklaşık 240 ton silaj çıktığını belirten Turgut, silaj yapım aşamasını şöyle anlatı: “Muz atıkları 2-5 santimetre büyüklüğünde doğranır. Silajın içine yüzde 5-20 arasında buğday kepeği eklenir, temiz torbalara doldurulup hava almayacak şekilde torbalanır. Vakum varsa harika olur. Serin ve gölgede 45 gün beklediğinde kokusu da hoş olan yem üretmiş oluyorsunuz.”