Antalya’da bir kurumun mail adresine gelen mesaj akıllara durgunluk verdi. Mail adresine gelen mesajda, “Finansal kriz nedeniyle böbreğinizi nakit karşılığında satma fırsatı mı arıyorsunuz ve ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? Bugün bizimle iletişime geçin, böbreğiniz için size iyi bir miktarda para teklif edelim. Adım Doktor Umar, Umar Kliniğinde Nefrologum. Kliniğimiz Böbrek Cerrahisi konusunda uzman” ifadeleri yer aldı. Bunun yanı sıra mail adresi, telefon numarası da vererek ulaşım sağlanması istenildi. Bu mesaj aslında ülkenin ekonomik krizini fırsata çevirmeye kalkan uluslararası umut tacirlerinin varlığını da kanıtlamış oldu.
Bununla beraber sosyal medyalarda da sık sık böbreğini satışa çıkaran insanların varlığı da ortaya çıktı. Birçok kişi çaresizlik nedeniyle sosyal medyalarından böbreğini satışa çıkardığını belirttiği paylaşımlar yapıldı. Yaşanılan bu çaresizlik ise fırsatçı, insanları dolandıran ve insan canını tehlikeye atan eylemlerin yaşanma ihtimalini yükseltti.
BİR BÖBREĞİN FİYATI 18 MİLYON
Antalya’da bir kuruma gelen mailde verilen bilgiler doğrultusunda antalyagundem.com.tr muhabiri Demet Gökçe, yüklü miktar ödeme yapacağını iddia eden kişi ile iletişim kurdu. Gökçe, gerçekleşen olayda böbreğini satmaya çalışan kişi imajı verdi. Bununla beraber kendisini Dr. Ömer olarak tanıtan kişi Gökçe’den bazı taleplerde bulundu. Whatsapp üzerinden kurulan iletişimde ilk önce donör olacak kişiye kliniğin adresi verildi. Daha sonra şartlar ve koşulları yer aldığı liste gönderildi. Detaylı bilgi almak isteyen Gökçe’ye “Ameliyattan önce tüm masraflarınızı karşılamak için size 200.000$ tutarında ilk taksit ödemesini yapacağız, ardından ameliyattan sonra kalan 200.000$'ı size ödeyeceğiz” bilgileri aktarıldı. Sonrasında ise ad soyad, ikamet adresi, ülke, durum, cinsiyet, yaş, meslek, cep telefonu, kan grubu, e posta adresi ve geçerli kimlik kartının taranmış kopyasının da gönderilmesi talep edildi. Bilgi almak için donör numarası yapan Demet Gökçe, başının belaya girmesini istemediğini ve işlemin yasal olup olmadığını sordu. Sorunun cevabı es geçildi ve ısrarla bilgilerin doldurulup yollanması istendi. Dolandırıcılar, Gökçe’ye Türkiye’den de çok fazla müşterisinin olduğu belirtildi.
EN YAKIN KOLLUK KUVVETLERİNE GİDİLMELİDİR
Elde edilen yazışmalar bu şebekenin insanları ağına düşürerek, ‘Organ mafyalığı mı yapıyor yoksa insanların kişiler bilgilerini elde ederek farklı dolandırıcılığın mı peşindeler?’ sorusunu akıllara getirdi. Tamamen yasa dışı olan ve insan sağlığını ciddi olarak tehdit eden bu olayın acilen denetime tabi tutulması gerektiğini gözler önüne serdi. Organ ticareti yapanların ağır yaptırımlara tabi tutulduğu, bu tarz dolandırıcılık olaylarının insan kaçakçılığı ile ilgili olabileceği için kişilerin bu tarz mesajları dikkate almaması, en yakın kolluk kuvvetlerine bildirmesi gerektiği uzmanlar tarafından belirtildi.
2019 YILINDA BİR BLOĞUN YORUMLARINDA BENZER MESAJA RASTLANDI
Bunun yanı sıra 2019 yılında bir Ukrayna’da bir bloğun yorum kısmına benzer bir mesaj iletildiği tespit edildi. Bu durumun yıllardır devam ettiği de ortaya çıkmış oldu. Bu mesajları dikkate alıp mağdur olan insanların olup olmadığı ise belirsizliğini koruyor. Ayrıca ekonomik zorluk yaşayan kişilerin ise bu tarz mesajları dikkate almayıp bulundukları il sınırlarında yardım talep edebileceği resmi kurumlara, belediyelere ve yardım kuruluşlarına gitmeleri öneriliyor.