Tarımın başkenti Antalya, birçok üründe olduğu gibi patlıcanın da anavatanı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre 2024 yılında 261 Bin 735 ton patlıcan üretiminin yapıldığı kentte, yapılan ihracat ile ülkeye önemli döviz girdisi sağlandı. Yaz aylarında yayla bölgelerinde, kışın ise seralarda üretilen patlıcan, iç piyasada vatandaşların ihtiyacını karşıladığı gibi çok sayıda ülkeye ihraç edilerek Dünyanın hemen her ülkesinde tüketiliyor.

Patlican (3)

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından sunduğu faydalarla da sofraların vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan patlıcan, lig zengini ve sindirimi desteklemesi ile biliniyor. Özellikle kabuğuyla tüketildiğinde yüksek oranda lif içermesi ile bilinen patlıcan, bağırsak hareketlerini düzenlemesi, kabızlığı önlemesi ve uzun süre tokluk hissi sağlaması ile dikkat çekiyor.

Patlican (1)

HAFIZAYA VE KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI

Antioksidan kaynağı olması ve hücreleri koruması ile ön plana çıkan patlıcan, aynı zamanda kalp sağlığını desteklemesi, kolesterolü düşürmeye yardımcı olması, kan basıncını düzenlemesi ve kalp-damar sağlığına olumlu katkı sağlaması ile tanınıyor. İçeriğindeki nasunin ve diğer antioksidanların, beyin hücrelerini oksidatif stresten koruyarak hafızayı güçlendirmesi, zihinsel fonksiyonları desteklemesi de patlıcanın bilinen diğer sağlıklı özellikleri arasında yer alıyor. Anavatanı Antalya olan patlıcan, düşük kalorili ve diyet dostu olması ile de sağlıklı kilo kontrolünü destekleyen bir ürün olarak raflardaki yerini koruyor.

Muhabir: HASAN YAVAŞLAR