Antalya’da Kurban Bayramı heyecanı eski senelere nazaran daha az coşkulu olsa da sokaklardaki alışveriş yapan ve ikramlıklar standında vakit geçiren insanlar bayramın geldiğinin göstergesi oldu. Vatandaşlar bayram şekeri stantlarının yanı sıra lokum stantlarının ilgi görmesi akıllarda bayram şekeri geleneği yok mu oluyor sorusunu getirdi.
BAYRAM ŞEKERİ YERİNİ LOKUMA DEVRETTİ
Eskiden bayram sabahlarının vazgeçilmezi olan rengarenk kağıtlara sarılı bayram şekerleri insanların vazgeçilmeziydi. Bugün ise ev ziyaretleri için şeker kaselerinin yerini lokum kaseleri alacağa benziyor. Birbirinden lezzetli şekerler yerini gül kokulu, fındıklı, cevizli, limon aromalı lokumlara devretti. Bazı esnaflar şeker yerine lokum tercih edilmesinden memnun olduklarını dile getirdi. Yıllardır herkesin bildiği ve sevdiği o lezzet olan lokumun bu bayramın gözdesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Lokumun en çok tercih edilen ikramlık olduğunu söyleyen bir vatandaş konuşmasında, “Eskiden de lokum ikram edilirdi. Ama her evde görmemiz mümkün değildi. Şimdi ise şekerlerden ziyade lokum tercih edilmesinin başlıca nedeni ebeveynlerin çocuklarını için lokumun daha faydalı olduğunu düşünmesi. Küçük çocuklarım var ve şeker yerine lokum yemesini tercih ederim. Daha faydalı olduğunu düşünüyorum” ifadelere yer verdi.
DAHA AZ KATKI MADDESİ İÇERDİĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR
Hem çocukların hem de küçüklerin favorisi haline gelen lokumlara, Antalya’nın her yerinde denk gelmek mümkün. Neredeyse her esnafın dükkanında yer alan lokumların çeşitliliği ise göze hitap ediyor. Lokuma gösterilen bu talep ise insanların hem nostaljiye geri dönüş yaptığını gösteriyor. Hem de aileler şekerlemelerin daha az katkı maddesi içerdiğini düşünüyor. Lokumların servis edilme şekilleri ise insanlara daha cazip bir hava katıyor.