Antalyalı üreticilerin önemli geçim kaynaklarından biri olan karpuzun para etmemesi gündemden düşmüyor. Özellikle Manavgat ve Serik ilçelerinde çok sayıda üretici, kilosu 1 Lira bile etmeyen karpuzu toplamaktan vazgeçti. Çok sayıda üretici de isteyen herkesin tarladan istediği kadar karpuz toplamasına izin verdi, bazı üreticiler ise yetişmiş karpuzları toplamak yerine tarlayı sürerek yaşadığı sıkıntıyı protesto etti. Zincir marketlerde ise karpuzun kilosu 5 liraya kadar düştü.
TARLADA 1, MARKETTE 5 LİRA, ÜRETİCİ ZARARDA
Tarlada kilosu 1 Lira olan karpuzun, toplama, nakliye, hâl komisyoncusu ve marketin kar payına rağmen 5 Liraya satılırken, bir diğer meyve olan kirazın 700 liraya kadar satılmasına anlam verilemiyor. Planlı ve bilinçli üretimin yapılamadığı Türkiye’de iki ürün arasındaki devasa fiyat uçurumu, karpuzun tarihçesini gündeme getirdi.
NÜFUS ARTTI, ÜRETİM DÜŞTÜ
Yapılan araştırmalara göre 1961 yılında dünyada üretilen her 10 karpuzdan 1’i Türkiye’de üretiliyordu. Ancak yine istatistiki verilere göre 1994–2023 arasında dünya karpuz üretimini yüzde 173 arttırırken, aynı dönemde Türkiye’de karpuz üretimi yüzde 14 azaldı. Karpuz üretimi ve fiyatı konusunda yapılan araştırmalara göre, Türkiye’nin 2002 yılında 4,6 milyon ton olan karpuz üretimi, 2024’te yüzde 30 azalarak 3,2 milyon tona düştü.
ÜRETİM PLANLAMASI YİNE GÜNDEMDE
Nüfus artarken üretimin düşmesi ve fiyatların dalgalı seyretmesi ise üretim planlamasını tekrar gündeme getirdi. 2002’de 66,4 milyon olan Türkiye’de kişi başına düşen karpuz miktarı 69 kilo idi. 2024 yılında ise 85,6 milyonluk nüfusa karşılık kişi başına düşen karpuz miktarı 37 kiloya geriledi.
ANTALYA KARPUZ ÜRETİMİNDE İKİNCİ SIRADA
Türkiye’de 73 ilde karpuz üretilirken, toplam üretimin yüzde 18’ini Adana yapıyor, Adana’yı ise yüzde 13 ile Antalya takip ediyor. Ancak Antalya’da ürünlerini toplayan üreticilerin zarar etmesi, çok sayıda üreticinin de ürününü toplamaması nedeni ile önümüzdeki sezon karpuz ekiminde ciddi azalma olması bekleniyor.