Tarihi Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk yıllarına dayanan Manavgat Susamı, coğrafi işaret patenti aldıktan sonra 5 yıldızlı otellerin mutfağında boy göstermeye ve Dünya’nın birçok ülkesine ihraç edilmeye başlandı. Türkiye’de üretilen 16 bin ton susamın 4 bin tonunu üreten Manavgat, 2021 yılında alınan coğrafi işaret patentinin ardından ihracata ağırlık vermeye başladı. Özellikle Japonya’nın yoğun ilgi gösterdiği ve ‘Altın Susam’ adını verdiği Manavgat Susamı, ilçenin önemli geçim kaynakları arasına girdi.
TÜM DÜNYAYA SUSAM GÖNDERİLİYOR
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, bölgenin iklim yapısı nedeni ile Manavgat susamının hem aroma hem de yağ oranının farklılık gösterdiğini belirterek, susamın helva, sofralık ve piyazlık olmak üzere üç bölüme ayrılıp işlendiğini belirtti. Türkiye'de üretilen susamın dörtte birinin Manavgat'ta hasat edildiğini belirten Güngör, “Tadı, rengi, kokusu ve kıvamı ile diğer susamlardan rahatlıkla ayırt edilebilen susamımız, ilçemizin önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Osmanlı saraylarının mutfaklarında kullanılan Manavgat susamı, artık 5 yıldızlı otellerin mutfaklarında tercih ediliyor. İç tüketimin yanısıra ihracatta da önemli mesafe katettik. Başta Japonya olmak üzere Dünyanın birçok ülkesine susam gönderiyoruz” diye konuştu.
İÇ VE DIŞ TÜKETİM ARTTI
Manavgat’ın önemli susam üreticilerinden İşinsanı Mustafa Yazan, Coğrafi İşaretin Patenti aldıkları susamın ticaret hacminin genişlediğini belirterek, iç ve dış tüketimin arttığını dile getirdi. Japonya ve Hollanda başta olmak üzere birçok ülkeden talep almaya devam ettiklerini belirten Yazar, “Atalarımızın sofralarını süsleyen Manavgat Susamı, ülkemizde hala rağbet görüyor. Bununla yetinmeyerek ihracata da önem vererek geleneklerimizi ve alışkanlıklarımızı tüm Dünyaya yaymaya çalışıyoruz” diye konuştu.