Tüm Türkiye’de paniğe neden olan ŞAP hastalığı, Antalya’daki besicilerin ve kasapların da kabusu oldu. Paniğe kapılan besicilerin, hayvanlarını kurtarabilmek için kesime gönderdiğini belirten Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi Ata Sönmez, henüz 200 kilo ağırlığında olan dana ve düvelerin de bıçağa gittiğini ve 6-7 ay sonra et sıkıntısının baş gösterebileceğini söyledi.

Sap Hastaligi (2)

HAYVANINI KURTARMAK İSTEYEN KESTİRİYOR

ŞAP hastalığına yakalanan hayvanların yüksek ateş nedeni ile yemeden ve içmeden kesileceğini, dilinin derisi düştüğü için su dahi içemeyeceği için büyüyemeyeceğini belirten Ata Sönmez, “Tırnaklar yara olur, yüksek ateşten dolayı ağzı yara olur ve hayvan hiçbir şey yiyemez, içemez. Bu hastalık hayvanda kilo kaybı olacağı için tekrar kilo alması için yem ile beslemek gerekiyor. Bu da maliyeti artırıyor. Bu nedenle besiciler hayvanları kesime gönderiyor. Henüz 5-6 aylık danalar da, hastalığa yakalanması halinde kurtarılamayacağı için kesime gidiyor” dedi.

Ata Sönmez-1

GENÇ HAYVANLAR KESİLİYOR, SIKINTI BÜYÜK

ŞAP hastalığını Avrupa’nın unuttuğunu ancak Türkiye’nin henüz baş edemediğini belirten Sönmez, “Hastalık, havadan bile bulaşabiliyor. İran’dan ve Hindistan’dan gelen hayvanlarda daha çok görülüyor. Doğu bölgelerinden kurban için getirilen hayvanlarda bu hastalık görüldü ve yayılmasından endişe ediliyor. Bu işin sonu çok kötü. Bugün genç hayvanların kesime gitmesi, 6-7 ay sonra hayvan sayısının azalacağı anlamına geliyor. Bu durumda et fiyatları ile ilgili öngörüde bulunmak imkansız” şeklinde konuştu.

Sap Hastaligi (3)

ETİN KİLO MALİYETİ 800 LİRA

ŞAP hastalığı nedeni ile çok sayıda hayvanın kesime gitmesi nedeni ile mutlaka ithalat yapılacağını düşündüklerini belirten Ata Sönmez, şunları söyledi: “Canlı hayvanı ben 500 Liraya kesiyorum. Yüzde 60 zayiat verince etin kilosu bize 800 Liraya mal oluyor. Kasap bunu kaç liraya satarsa para kazanabilir? Kasapların fahiş fiyat uyguladığını söyleyenler bu hesabı iyi yapsın. 750-800 Liraya mal ettiği eti Bin liraya satarsa, kirasını nasıl ödesin, faturalarını ve çalışanının maaşını nasıl ödesin? Bonfile fiyatlarının yüksek olduğu söyleniyor. Bir hayvandan 5-10 kilo bonfile çıkıyor. 5-10 kilo bonfileyi istediğiniz fiyata satın, kasap kar edemez”.

Aydın’da Şap Hastalığına Karşı Yoğun Mücadele Sürüyor (4)

PİYASA HAREKETLENSE FİYATLARA YETİŞİLMEZ

Hastalıktan dolayı yetişecek hayvanın da kalmadığını belirten Ata Sönmez, et sektörü ile ilgili şu tespitlerde bulundu: “Piyasa biraz hareketlense şu anda yüksek bulunan fiyatlar çok daha fantastik yerlere gidecek. Biz de halkın ucuz et yemesini istiyoruz. Ancak yıllardır bahsettiğimiz sorunlara çözüm bulunamadığı için besiciler ve kasaplar para kazanamıyor, vatandaş pahalı olduğu için alamıyor.

Dünyanın her yerinde hayvan fiyatları, 3,5 Dolar canlı, 7 dolar karkas. Türkiye’de ise Dünya ortalamasının iki katından fazla. Buna rağmen besiciler ve kasaplar para kazanamıyor. Üretimden kaçış var, dolar 40 Lirayı geçti, maliyetler arttı. Buna rağmen Dünya genelinde çok pahalı olmasına rağmen üretici para kazanamıyor”.

Muhabir: HASAN YAVAŞLAR