Türkiye’ye yaş sebze ve meyve üretiminde yaşanan yapısal sorunlar özellikle tarım esnafının derinden etkiliyor. Gıda fiyatlarında genel artışlar olurken bazı ürünler pazarda alıcı bulamıyor. Antalya’nın Serik ve Manavgat ilçelerinde tarlada kalan tonlarca ürün çürümeye terk edildi. Özellikle sosyal medyada gündeme gelen karpuz ve kavun ise nerdeyse hiç alıcı bulamıyor. İç piyasa talebin yavaşlaması, yüksek üretim maliyetleri ve plansız politikalar üreticiyi hasat yapmaktan dahi vazgeçiriyor. Çiftçiler, tarımda bölgesel planlama eksikliği sürdükçe, üreticinin yaşadığı kayıpların da artacağı ifade etti.
“YAŞ MEYVE VE SEBZE ALICI BULAMADIĞI İÇİN TARLADA KALIYOR”
Yaş sebze ve meyvede kriz derinleştiğini ve ürünlerin tarlada kaldığını dile getiren tarım üreticileri, “İç ticarette ürün akışının yavaşlaması, özellikle tarım esnafını ciddi şekilde etkiliyor. Karpuz ve kavun gibi yaş meyve ve sebze alıcı bulamadığı için tarlada kalıyor. Serik ve Manavgat gibi üretim merkezlerinde, tarlalarda çürümeye yüz tutmuş tonlarca ürün ne yazık ki bu manzaranın kanıtı” ifadelerini kullandılar.
“ÇİFTÇİ MECBUREN MAHSULÜ TARLADA BIRAKIYOR”
Bu tablo, tarım politikalarının plansız yürütülmesinden kaynaklandığını ifade eden üreticiler, “Gıda fiyatları genel olarak artsa da yaş gıdaların piyasa fiyatları üreticiyi kurtarmıyor. Esnaf artık ürün toplamaktan vazgeçmiş durumda; çiftçi mecburen mahsulü tarlada bırakıyor. Örneğin, daha önce karpuz ekmeyen Aydın ve Ege bölgesi bu yıl yoğun şekilde karpuz üretimine yöneldi. Don nedeniyle zarar gören meyve üreticileri alternatif ürün arayışıyla karpuz ekti. Ancak bu da hem onların hem Antalya’daki üreticilerin zarar etmesine neden oldu. Tarımda bölgesel planlama yapılmadığı sürece benzer kayıplar yaşanmaya devam edecek gibi görünüyor.