Balık av yasağının sona ermesinin ardından tezgahları ve sofraları süsleyen balık tüketiminde dikkat edilmesi gereken konular tekrar gündeme geldi. Bayat balığın tüketilmesi nedeni ile yaşanabilecek zehirlenme olaylarının önüne geçmek için uyarılarda bulunan Su Ürünleri Mühendisi Erkan Biçer, tüketicilerin 2 konuya dikkat etmesi halinde zehirlenmekten korunabileceğini duyurdu.

Erkan Biçer 1-1

ARTIK TAZE BALIĞA RAHAT ULAŞILIYOR

Balığın Omega3 ve yağda eriyen vitaminler bakımından da zengin bir besin kaynağı olduğunu belirten Erkan Biçer, sağlıklı bir besin olan balığın haftada 2 kez tüketmesini önerdi. Balığın taze tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Biçer, “Yakalanan balıklar, artık soğuk zincir vasıtası ile pazarlarda, marketlerde satılıyor. Tüketiciler dikkatli olmaları halinde taze balığa rahatlıkla ulaşabilir” ifadelerini kullandı.

Balık 3-1

GÖZLERİNE VE DERİSİNE DİKKAT EDİN

Balığın taze olduğunu gösteren çeşitli kriterler olduğunu belirten Su Ürünleri Mühendisi Erkan Biçer, bu konuda şu önemli açıklamaları yaptı: “En önemli gösterge gözler. Gözler canlı ve parlak, dışa doğru bombeli ise o balık tazedir. Sudan yeni çıkan balığın gözü boncuk gibi parlar. Derisi de parlak ve üzerine bastırınca çökmemesi ve eski haline gelmesi lazım. Balık sudan çıktıktan sonra hücresindeki suyu kaybetmeye ve hücre yapısını kaybetmeye başlıyor. Sudan çıkan balığın süresi uzarsa, parmakla üzerine bastığımızda deforme olduğunu görüyoruz. Taze balığı gözünden ve derisinden anlayabiliriz”.

Balık 2

ÇOCUKLARA BALIK TÜKETİMİ SEVDİRİLİYOR

Sağlıklı bir besin olan balığı sevdirmek için Antalya’da çalışmalar yapıldığını belirten Biçer, “Bu konuda, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü ortak çalışma yapıyor. Belirlenen okullar ziyaret edilerek sınıflarda çocuklara balık, deniz ve çevre konusunda bilgi aktarıp balık tüketiminin faydası aktarılıyor. Teorik bilgi verilen çocuklara, okul bahçesinde balık-ekmek ikram ederek pratikte de sevdirmek istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: HASAN YAVAŞLAR