Türkiye’nin en önemli turunçgil üretim merkezi olan Antalya, portakal üretiminde zirveyi kaptırmıyor. Coğrafi İşaret alan Finike Portakalı ile bilinen kent, 2024 yılında da en çok portakal üretilen ile oldu.

AKDENİZ BÖLGESİNDE ÜRETİLİYOR

C vitamini deposu olarak bilinen portakal üretiminde her yıl ilk sırada yer alan Antalya’da, 2024 yılında toplam 468.756 ton portakal yetiştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Antalya’nın yanısıra Mersin, Adana, Hatay ve Muğla’da da yetişen portakal, en çok Antalya’da üretiliyor.

Portakal (1)-1

İNSAN SAĞLIĞINA ÇOK FAYDALI

C vitamini deposu olarak bilinen portakal, insan sağlığı için büyük önem taşıyor. İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendiren mucizevi bitki, antioksidan etkisinin yanısıra, vücudun hücre hasarına ve kansere neden olan serbest radikaller ile savaşmasına yardım etmesi ile biliniyor. Göz sağlığını korumaya yardımcı olan portakal, demir emilimini arttırarak kansızlığı önleyip, oksijenin taşınmasına yardımcı oluyor.

Portakal (3)

PORTAKALIN BAŞLICA FAYDALARI

Tansiyonu dengelediği belirtilen portakalın, diğer faydaları ise şöyle: “Kan şekerini dengeler ve diyabet gelişme riskini azaltır. Hücreleri hasardan korumaya yardımcı olabileceği gibi kalp sağlığını destekleyebilecek antioksidan bileşikler içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Doğumsal defekt gelişme riskini azaltır. Böbrek taşı oluşmasını engelleyebilir. Kalp sağlığını destekler. Demir emilimini arttırarak anemi riskini azaltır”.

Muhabir: DENİZ ZEYTUN