Antalya'da seracılığın en yoğun yapıldığı bölge, batı kıyı şeridindeki ilçelerdir. Bu alanda, Kumluca, hem sıra alanı büyüklüğü hem de işletme sayısı açısından ön plana çıkıyor. Kumluca'yı Finike, Demre ve Kaş gibi ilçeler takip ediyor. Bu bölgelerde seralarda ağırlıklı olarak, domates, biber, hıyar, patlıcan gibi geleneksel sebzeler yetiştiriliyor. Kumluca'da plastik seralar çoğunlukta olsa da, modern cam seralar da bulunuyor.

SERİK, AKSU VE ALANYA SERACILIKTA ÖNEMLİ MERKEZLER
İlin doğu ve merkez kesimlerinde de seracılık faaliyetleri önemli bir yer tutuyor. Serik, örtü altı tarımın güçlü olduğu bir diğer ilçe olarak dikkat çekiyor. Merkez ilçelerden Aksu ve doğu ilçelerinden Alanya ve Gazipaşa da önemli seracılık merkezleri arasında yer alıyor. Özellikle Alanya ve Gazipaşa, son yıllarda seracılıkta hızla artan muz üretimiyle de adından söz ettiriyor.

YAYLADA SERA ÜRETİMİ 12 AYA YAYILDI
Seracılık eskiden kış aylarının ürünü olarak görülse de, son yıllarda Korkuteli ve Elmalı gibi yayla ilçelerinde de sera üretimine başlanmasıyla birlikte, Antalya'da örtü altı üretim artık yılın 12 ayına yayılmış durumda. Yayla seralarında da yine domates, biber, salatalık ve patlıcan gibi temel sebzeler yetiştirilerek piyasaya sunuluyor.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNDE ARTIŞ
Antalya seralarında geleneksel sebzelerin yanı sıra, son yıllarda çilek gibi farklı ürünlerin yetiştiriciliği de yaygınlaşmış durumda. Ayrıca bazı işletmelerin toprakta yetiştiricilik yerine, topraksız tarım yöntemleriyle gül gibi süs bitkileri veya alternatif ürünlere yöneldiği de görülüyor.





