Ülkemizde Antalya turunçgiller ile tanınır. Avrupa ise Antalya’yı turizimle, deniz ve güneşi ile tanır genellikle. Bugün biz reel üretimden söz edeceğiz. TÜİK 2023, verilerine göre: Tarım ve Orman Bakanlığı ÇKS Verilerinde2024 üretim yıl üretimi %15'i Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde yetişen ürünlerdir.

Türkiye’de ÇKS ye Kayıtlı Toplam Çiftçi Sayısı 47.974 Antalaya ikliminin bazı ürün türleri bakımından elverişlidir Görüleceği gibi o kadar çok geniş araziler yoktur. Yüzölçümü (da) 20.177.000 . Toplam Tarım Alanı (da) 3.475.965 Tabi bu arazilerin tamamı atrım arazisi de değildir.
Arazi Dağılımı Miktar (hektar) Oran (%)
Tarım Alanı 360.245n 17,9
Çayır ve Mera 197.755 9
Oan ve Tarım Dışı Arazi 1.460.000 72,3
Arazi Varlığı 2.018.000 100
Soya üretimini %91, yer fıstığı üretimi % 90, turunçgil üretimi %89, susam üretimi %80, anason üretimi %65, karpuz üretimi %29, sebze üretimi %26, domates üretimi %21, üzüm üretimi %17, zeytin.23 Eyl 2022

1.1. İL HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Antalya ili ÇKS ye Kayıtlı Çiftçi Sayısı (kişi)* 47.974
Yüzölçümü (da) 20.177.000
Toplam Tarım Alanı (da) 3.475.965
Mera Alanı (ha)
235.663
Nadas Alanı (da)
478.354
Orman Alanı (ha)
Tablo 2. Yıllar İtibariyle Tarımsal Üretim Miktarı ve Üretim Alanı (Ton – Da)
2020 2021 2022 2023
Alan Miktar Alan Miktar Alan Miktar Alan Miktar
Meyve 821.731 1.963.335 851.159 1.942.437 848.052 1.914.594 835.463 1.929.066
Sebze 502.804 4.699.235 493.193 5.303.976 449.818 4.919.681 421.230 4.836.736
Tarla 1.802.797 672.957 1.812.464 535.040 1.767.006 571.714 1.505.276 651.863
Kaynak: TÜİK

1.3. BİTKİSEL ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ

Tablo 3. Seçilmiş Tarla Bitkilerinin Üretim Miktarı (Ton)*
Ürün Türkiye Antalya Türkiye Üretimi
İçindeki Payı (%)
Mısır (Dane) 9.000.000 17.291 0,19
Buğday 22.000.000 224.239 1,01
Arpa 9.200.000 136.527 1,48
Fiğ (Yeşil Ot) 2.062.180 46.605 2,25
Pamuk (Kütlü) 2.100.000 17.810 0,84
Susam 16.190 4.953 30,59
Kaynak: TÜİK 2023,
*İlde üretilen bazı tarla bitkileri
Tablo 4. Seçilmiş Meyvelerin Üretim Miktarı (Ton) *
Ürün Türkiye Antalya Türkiye Üretimi
İçindeki Payı (%)
Portakal 2.311.335 578.105 25,01
Portakal (Washington) 1.500.257 479.762 31,97
Elma 4.602.517 448.022 9,73
Elma (Starking) 1.732.915 337.354 19,46
Nar 638.821 134.785 21,09
Muz 930.240 427.694 45,97
Zeytin (Yağlık) 1.030.000 20.071 1,94
Keçiboynuzu 24.561 12.581 51,22
Yenidünya 15.314 2.982 19,47
Avokado 38.462 21.125 54,92
Kaynak: TÜİK 2023,
*İlde üretilen bazı meyveler
Tarım ve Orman Bakanlığı
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
3
Tablo 5. Seçilmiş Sebzelerin Üretim Miktarı (Ton)*
Ürün Türkiye Antalya Türkiye Üretimi
İçindeki Payı (%)
Domates (Sofralık) 7.749.152 2.595.330 33,49
Hıyar (Sofralık) 1.562.058 479.145 30,67
Karpuz 3.147.921 352.598 11,20
Biber (Sivri) 939.178 259.730 27,65
Patlıcan 817.591 235.276 28,77
Mantar (Kültür) 71.479 22.835 31,94
Kaynak: TÜİK 2023
*İlde bazı önemli sebzeler

1.4. HAYVANSAL ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ

Tablo 6. İldeki Hayvan Varlığı (Baş/Adet)
Kaynak: TÜİK
2021 2022 2023
Büyükbaş
Manda Manda 93 94 99
Sığır
Kültür 110.989 92.539 91.320
Melez 61.747 63.029 62.128
Yerli (Sığır) 12.592 13.751 12.635
Küçükbaş
Keçi Kıl 845.638 763.147 647.574
Tiftik 0 0 0
Koyun
Merinos 64.674 51.778 42.884
Yerli (Koyun) 595.456 593.977 550.386
Kanatlı
Hindi 10.800 10.556 9.505
Kaz 9.127 7.894 7.890
Ördek 4.659 4.317 4.342
Tavuk Et 0 0 0
Tavuk
Yumurta 449.562 494.723 474.608
Arı Kovanı 335.686 244.655 250.660
Tarım ve Orman Bakanlığı
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
4

1.5. SU ÜRÜNLERİ İSTATİSTİKLERİ

Tablo 7. Su Ürünleri Üretim Miktarı ve Üretim Kapasitesi
YIL
Avcılık Yetiştiricilik
TOPLAM İçsu Deniz/İçsu
Üretim
Miktarı
(Ton)
Tesis Sayısı
(Adet)
Kapasite
(Ton/Yıl)
Üretim
Miktarı (Ton) Üretim Miktarı (Ton)
2020 75 82 9.063 7.103 7.178
2021 76 92 9.323 7.407 7.483
2022 44 92 9.121 6.213 6.257
2023 27 88 10.483 7.134 7.1611.146.06

2.3. ANTALYA’DA TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİ İŞLETME SAYILARI

Tablo 8. Tarıma Dayalı Sanayi İşletmeleri
Konu Sayı Konu Sayı
Süt ve Süt Ürünleri 245 Ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi 387
Et ve Et Ürünleri 56 Makarna ve İrmik Üretimi 3
Su Ürünleri İşleme 14 Yumurta Paketleme 20
Meyve-Sebze işleme-paketleme 39 Dondurulmuş Gıda 6
Şekerleme Üretimi 61 Tahin, helva ve pekmez üretimi 42
Şekerleme Üretimi (paketleme hariç) 4 Bitkisel ve siyah çay işletme 6
Hububat ve Bakliyat Üretimi 0 Kuruyemiş ve Çerezler 35
Katı ve Sıvı Bitkisel Yağ 2 Hazır Yemek, Tabldot Yemek 125
Zeytinyağı 39 Baharat İşleme 10
Konserve ve Salça (meyve-sebze üretimi
içinde) 0
Alkolsüz İçecekler 21
Fermente ve salamura ürün üretimi 14 Alkollü İçecekler 13
Pastacılık Ürünleri Üretimi 245 Meyve sebze paketleme, boylama sarartma ve
mum.
683
Nişasta ve Nişasta mamulleri 0 Gıda Katkı ve Aroma Maddeleri 3
Bisküvi, Çikolata, Kakaolu ve Benzeri
Ürünler 7
Gıda ile Temas Eden Maddeler 41
Un üretimi 26 Unlu mamuller üretimi 679

2.3. ANTALYA’DA TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİ İŞLETME SAYILARI

Tablo 8. Tarıma Dayalı Sanayi İşletmeleri Konu Sayı Konu Sayı Süt ve Süt Ürünleri 245 Ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi 387 Et ve Et Ürünleri 56 Makarna ve İrmik Üretimi 3 Su Ürünleri İşleme 14 Yumurta Paketleme 20 Meyve-Sebze işleme-paketleme 39 Dondurulmuş Gıda 6 Şekerleme Üretimi 61 Tahin, helva ve pekmez üretimi 42 Şekerleme Üretimi (paketleme hariç) 4 Bitkisel ve siyah çay işletme 6 Hububat ve Bakliyat Üretimi 0 Kuruyemiş ve Çerezler 35 Katı ve Sıvı Bitkisel Yağ 2 Hazır Yemek, Tabldot Yemek 125 Zeytinyağı 39 Baharat İşleme 10 Konserve ve Salça (meyve-sebze üretimi içinde) 0 Alkolsüz İçecekler 21 Fermente ve salamura ürün üretimi 14 Alkollü İçecekler 13 Pastacılık Ürünleri Üretimi 245 Meyve sebze paketleme, boylama sarartma ve mum. 683 Nişasta ve Nişasta mamulleri 0 Gıda Katkı ve Aroma Maddeleri 3 Bisküvi, Çikolata, Kakaolu ve Benzeri Ürünler 7 Gıda ile Temas Eden Maddeler 41 Un üretimi 26 Unlu mamuller üretimi 679