Bundan önceki yazımda Antalya’daki toprakları üzerinde çiftçilerin TÜİK verilerine göre nasıl, ne kadar üretim yaptıklarını yazmıştım. Bu günkün yazımızda hayvancılık nasıldır. Elimizde ne var? Devletimiz neler yapabilir, neler yapıyor? Nelerde destek sağlıyor? Özelliklerini dilimiz döndüğünce açıklamaya çalışalım.

2021 2022 2023 Yıllarında köylerde kıt kanat yem bitkisi olmayışına rağmen, yerel ürünlere dayalı İldeki Hayvan Varlığı (Baş/Adet)

A) Büyükbaş

a) Manda Manda 93 94 99

b) Sığır

c) Kültür 110.989 92.539 91.320

d) Melez 61.747 63.029 62.128

e) Yerli (Sığır) 12.592 13.751 12.635

B) Küçükbaş

a) Keçi Kıl 845.638 763.147 647.574

b) Merinos 64.674 51.778 42.884

c-) Yerli (Koyun) 595.456 593.977 550.386

Kümes hayvanlarının üretimi sanayi sektörünün ve talebin etkisi ile, taleple de ilişkilendirilebilir.

a) Hindi 10.800 10.556 9.505

b) Kaz 9.127 7.894 7.890

c)Ördek 4.659 4.317 4.342

d) Yumurta 449.562 494.723 474.608

Atalar zenginliğin tanımını şöyle Yapmışlar:” Zenginlik işareti arı, darı, karı’dır demiş. İlimizdeki Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü verilerine göre; Arı Kovanı 335.686 244.655 250.660 bulunduğu açıklanmıştır.

Beyaz et bakımından ülkemiz kaynaklarını iyi kullanan illerinden biri de Antalya’dır. Su Ürünleri Üretim Miktarı ve Üretim Kapasitesi bakımından içsu Deniz/içsu

Miktarı (Ton) Üretim Miktarı (Ton)

2020 75 82 9.063 7.103 7.178

2021 76 92 9.323 7.407 7.483

2022 44 92 9.121 6.213 6.257

2023 27 88 10.483 7.134 7.1611.146.06

Antalya’da Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayi İşletme Sayıları

1-Tarıma Dayalı Sanayi İşletmeleri:

Süt ve Süt Ürünleri 245

Ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi 387

Et ve Et Ürünleri 56 Makarna ve İrmik Üretimi 3

d) Su Ürünleri İşleme

e)14 Yumurta Paketleme 20

f) Meyve-Sebze işleme-paketleme 39,

g) Dondurulmuş Gıda 6

h) Şekerleme Üretimi 61 Tahin, helva ve pekmez üretimi 42

ı) Şekerleme Üretimi (paketleme hariç) 4 Bitkisel ve siyah çay işletme 6

i)Hububat ve Bakliyat Üretimi 0 Kuruyemiş ve Çerezler 35

j) Katı ve Sıvı Bitkisel Yağ 2 Hazır Yemek, Tabldot Yemek 125

k) Zeytinyağı 39 Baharat İşleme 10

l) Konserve ve Salça (meyve-sebze üretimi içinde) 0

m) Alkolsüz İçecekler 21

n) Fermente ve salamura ürün üretimi 14 Alkollü İçecekler 13, Pastacılık Ürünleri Üretimi 5 Meyve sebze paketleme, boylama sarartma ve mum. 683

o) Nişasta ve Nişasta mamulleri 0 Gıda Katkı ve Aroma Maddeleri 3

Bisküvi, Çikolata, Kakaolu ve Benzeri Ürünler 7Gıda ile Temas Eden Maddeler 41

p) Un üretimi 26 Unlu mamuller üretimi 679, olduğu valilik ve TÜİK verilerinde belirtilmektedir. Tabi bu arda işletmeler devlet desteği de almışlardır.

Üretim nüfusun artış hızına göre, yani talebe göre üretilir. Nitelikli ürün üretilmesi dileğimle.